Hypercharger goes AgriSnellaad

AgriSnellaad breidt dit jaar het aantal snelladers voor elektrische auto’s in Zeeland uit. Want de vraag ernaar neemt een vlucht, zowel bij particulieren als bedrijven.

Een benzinetank gooi je in een paar minuten vol. Maar het vullen van een accu van een elektrische auto kan een paar uur duren, tenzij je gebruik maakt van snelladers. In Zeeland staan er nog niet veel. Er zijn er van FastNed, Tesla en Agrisnellaad, onderdeel van de agrarische coöperatie CZAV. Maar de ene snellader is de andere niet, en daarom komen er nu een heel stel bij.

Hoe snel zo’n lader is, wordt uitgedrukt in kilowatt. Hoe hoger dat getal, hoe sneller die kan laden, al hangt dat onder meer ook af van wat een auto aankan en of een accu is voorverwarmd. Agrisnellaad had al snelladers van 60 kW (kilowatt), onder meer bij het tankstation op de snackboulevard in Goes. Een half jaar terug zijn die vervangen door 150 kW laders. ,,De meeste bestuurders willen kort laden. Een kwartiertje hooguit. Ze drinken hier een kop koffie bij één van de horecabedrijven en als ze terugkomen is de batterij voor 80 procent vol”, zegt Robbert Meeuwse, accountmanager charge bij Agrisnellaad.

De vraag naar snelladen neemt een vlucht, vertelt Meeuwse als hij bij het tankstation in Goes de stekker in een nieuwe VW ID. Buzz Cargo steekt. ,,Niet alleen van particulieren, ook van bedrijven. We zien dat het aantal elektrische bedrijfsbussen in rap tempo groeit. De vloot van pakketdiensten als PostNL, GLS en DHL is voor een flink deel al elektrisch. Ook bouwbedrijven ruimen hun dieselbussen langzaam maar zeker om. We hebben ook vragen gekregen van het Loodswezen die met taxi’s tussen Antwerpen en Vlissingen rijden. Die hebben geen tijd om ergens een uur de batterij te laden.”

Elektrische vrachtwagens

Tot nu toe beperkt snelladen met 150 kW of meer zich met name tot de Fastned-stations langs snelweg A58, tankstation De Meeuw in Rilland die twee 180 kW laders heeft geplaatst en de 150 kW snelladers van Agrisnellaad in Goes en Zierikzee. Maar verder van de snelweg is er weinig tot geen aanbod.

“Ons plan is in Zeeland een dekkend snellaad­net­werk te bouwen”

– Robbert Meeuwse, Agrisnellaad

Meeuwse: ,,Dat willen we door de groeiende vraag veranderen, want de zakelijk markt mag vanaf 2025 alleen nog elektrische auto’s leasen. En nieuwe auto’s moeten in 2030 elektrisch zijn of op waterstof rijden. Ook de elektrische vrachtwagens komen eraan, waarvoor nieuwe laadstations zullen moeten worden gebouwd. Ons plan is in Zeeland een dekkend snellaadnetwerk te bouwen.”

Agrisnellaad zal dit jaar bij zes bestaande Agrisneltank stations 150 kW laders neerzetten. ,,Dit voorjaar komt er zeker een in Terneuzen, zodat je makkelijk naar Gent en terug kunt rijden. Daarnaast denken we aan Kruiningen en locaties langs N-wegen waar veel bedrijven zitten of waar veel toeristen komen. Bijvoorbeeld Landal Resort Haamstede en de Praxis in Renesse. Daarnaast zullen we dit voorjaar de aansluiting in Goes verzwaren, zodat je er tot 300 kW kunt laden.” Daardoor kunnen batterijen van auto’s die ervoor geschikt zijn, in 18 minuten voor 80 procent geladen worden.

Winkelcentra

Wat gebeurt met de 60 kW snelladers van Agrisnellaad? ,,Die zullen we verplaatsen naar parkeerterreinen bij winkelcentra. Denk bijvoorbeeld aan Paauwenburg in Vlissingen. En verder blijven we investeren in laadpalen van 22 kW in dorpen en stadswijken.”

De CZAV besloot in 2016 te gaan investeren in een laadinfrastructuur voor elektrische auto’s in Zuidwest-Nederland. Zeeland telt nu ruim duizend laadpunten, waarvan bijna twee derde van Agrisnellaad is. Iedereen met een elektrische auto maar zonder oprit, kan een laadpaal aanvragen. Nieuwe snelladers komen vooral bij de 22 Agrisneltank stations. Meeuwse: ,,We verwachten er volgend jaar nog tien neer te zetten, maar zijn daarbij wel afhankelijk van levertijden en de snelheid waarmee netbeheerders de snelladers kunnen aansluiten.”

Wil je ook een AgriSnellaadlocatie bij jou op de parkeerplaats? Neem dan zeker contact met ons op: info@agrisnellaad.nl. Op naar een nog duurzamere toekomst!

Heb jij de AgriSnellaad laadpas al? Zo wordt laden nog gemakkelijker. Bekijk de voordelen en vraag hem gratis aan!