AgriSnellaad laadpaal

CZAV mobility zal het aantal Zeeuwse snellaadpalen voor elektrische auto’s de komende jaren drastisch opvoeren. Ons netwerk moet in 2030 zo’n 1500 Agrisnellaadpalen tellen. ,,CZAV wil marktleider voor groene laadstroom in Zeeland worden”, zegt woordvoerder Roel Clement. 

CZAV is een coöperatie van boeren en tuinders en exploiteert naast 22 onbemande tankstations (Agrisneltank) inmiddels 150 snellaadpunten (Agrisnellaad) voor elektrisch voertuigen in Zuidwest-Nederland. De helft daarvan staat bij bedrijven als oplaadpunt voor elektrische auto’s van personeel en klanten. De andere helft bevindt zich in steden, dorpen en op parkeerplaatsen bij stranden. Die snellaadpunten zijn publiek toegankelijk. 

Laadpalen aan de kust

CZAV wil het aantal snellaadpunten de komende jaren fors uitbreiden. Clement: ,,We zijn in 2016 hiermee op proef begonnen. Vorig jaar hebben we besloten om ermee door te gaan. Steeds meer mensen gaan elektrisch rijden. Daar willen we op inspelen. Dat zal onder meer aan de kust moeten gebeuren, omdat steeds meer toeristen met een elektrische auto zullen komen.” 

Roel Clement, CZAV

Ons snellaadnet is super lokaal

Om de aanschaf van elektrische auto’s te stimuleren, heeft Duitsland onlangs het subsidiebedrag verhoogd van 4.000 naar 9.000 euro voor auto’s die minder dan 40.000 euro kosten. Naarmate de actieradius toeneemt en elektrische auto’s goedkoper worden, zou de verkoop rap kunnen stijgen. De verwachting is dat dat de komende jaren gaat gebeuren, ook in Nederland.  

Dat vereist een groter netwerk van snellaadpunten. ,,Want die Duitse toerist komt zich in Zeeland niet alleen zelf opladen, hij wil ook met een volle batterij naar huis. De vraag is nu: hoeveel snellaadpalen moet je er aan de kust bijzetten? In het toeristisch seizoen zal de vraag pieken, maar een snellaadpunt is niet rendabel als het een half jaar lang amper wordt gebruikt. Deze rendementsvraag geldt ook voor kleinere dorpen. We zullen moeten zoeken naar een balans tussen de stijgende vraag en een gezonde exploitatie van ons snellaadnetwerk.” 

Zeeuwse troef

Eén snellaadpaal kost enkele duizenden euro’s. Met de uitbreiding tot 1500 palen zijn miljoenen euro’s gemoeid. De CZAV is momenteel met de dertien gemeenten in gesprek over investeringen in nieuwe snellaadpunten. De coöperatie moet in de race om aanbestedingen vaak opboksen tegen landelijke spelers, maar legt wel een belangrijke troef op tafel. ,,Ons snellaadnet is super lokaal. Onze snellaadpunten leveren uitsluitend groene stroom uit Zeeland, van windenergiecoöperatie Zeeuwind. We kunnen in de toekomst ook stroom inzetten van onze leden: boeren en tuinders met zonnepalen op hun schuurdaken. En bij de aanleg kiezen we uitsluitend lokale bedrijven. Er gaat geen euro de provincie uit, ook niet als we vroeg of laat winst maken. Die vloeit dan terug naar onze boeren en tuinders.” 

Wil je ook een AgriSnellaadlocatie bij jou op de parkeerplaats? Neem dan zeker contact met ons op: info@agrisnellaad.nl. Op naar een nog duurzamere toekomst!