CuraMare-praat&laad

De transitie naar een duurzame toekomst zet zich gestaag voort in Europa, en de komst van de laadpaalverplichting in 2025 is een belangrijke stap in die richting. Voor veel bedrijven zal deze verandering gevolgen hebben, maar de vraag blijft: valt jouw bedrijfspand onder deze nieuwe verplichting? In deze blog gaan we dieper in op de details, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Wat houdt de nieuwe laadpaalverplichting in?

Vanaf 2025 zijn bedrijven met een parkeerterrein van meer dan twintig plaatsen verplicht om minimaal één laadpaal te installeren. Dit is een uitbreiding op de bestaande regels die al sinds 2020 van kracht zijn. Waar voorheen de verplichting voornamelijk gold voor nieuwe panden of panden die ingrijpend worden gerenoveerd, is het vanaf 2025 niet langer relevant of je gebouw nieuw is of niet. De verplichting geldt dan namelijk voor alle bedrijfsgebouwen die aan de parkeerplaatscriteria voldoen.

Voldoet jouw bedrijfspand aan de eisen van de laadpaalverplichting in 2025?

Het eerste dat je moet controleren, is het aantal parkeerplaatsen op jouw terrein. Als dit er meer dan twintig zijn, val je onder de nieuwe regelgeving. Daarbij maakt het niet uit of deze parkeerplaatsen worden gebruikt door werknemers, klanten, of bezoekers. Het is de totale capaciteit die telt.

Daarnaast is het belangrijk om te bepalen of jouw bedrijf op korte termijn wellicht gaat uitbreiden of renoveren. Hoewel de nieuwe regels in 2025 ingaan, kan het slim zijn om nu al plannen te maken om de installatie van laadinfrastructuur mee te nemen in eventuele bouwprojecten.

Welke laadpalen zijn geschikt?

Niet elke laadpaal voldoet automatisch aan de eisen die vanaf 2025 gelden. Vooral wanneer een laadpaal toegankelijk is voor bezoekers, zoals op een parkeerplaats bij een winkel of kantoor, zijn er specifieke eisen waaraan je moet voldoen.

Zo moeten de oplaadpunten voorzien zijn van contactdozen of voertuigconnectoren van een bepaald type. Daarnaast moet de meetinrichting bij deze oplaadpunten goed beveiligd zijn om het dataverkeer en de privacy van de gebruikers te beschermen. Dit betekent dat je niet alleen rekening moet houden met de technische specificaties van de laadpalen, maar ook met de veiligheid en privacy van de gebruikers.

Goed voorbereiden op de laadpaalverplichting in 2025

Nu je weet of jouw bedrijf onder de nieuwe verplichtingen valt, is het tijd om actie te ondernemen. Overweeg om samen te werken met een specialist op het gebied van laadoplossingen. Dit kan je niet alleen helpen om aan de regelgeving te voldoen, maar ook om een toekomstbestendige strategie te ontwikkelen voor de elektrificatie van jouw bedrijfswagenpark. Neem contact op voor de mogelijkheden!

Advies voor jouw laadoplossing in 2025

Bij AgriSnellaad begrijpen we dat elke situatie uniek is. Of je nu een groot bedrijf bent met tientallen parkeerplaatsen of een kleinere organisatie, wij staan klaar om je te helpen bij het voldoen aan de nieuwe laadpaalverplichtingen. Wil je meer weten over wat deze veranderingen specifiek voor jouw bedrijf betekenen? Neem dan contact met ons op voor een adviesgesprek op maat. Samen kijken we naar de mogelijkheden en zorgen we ervoor dat je volledig voorbereid bent op 2025.

Wil je ook een AgriSnellaadlocatie bij jou op de parkeerplaats? Neem dan zeker contact met ons op: info@agrisnellaad.nl. Op naar een nog duurzamere toekomst!